Fisa robinet de echilibrare

Vanele de echilibrare permit introducerea unor pierderi adecvate de sarcina pentru a asigura la fiecare ramura a circuitului hidraulic, debitul de proiectare necesar.

Acestea sunt echipate cu racorduri de presiune adecvate, care, fiind amplasate la capetele unui orificiu calibrat permit, prin intermediul unui set special (AVB 20), stabilirea unei presiuni diferentiale Δp, direct atribuite debitului prin vana. In functie de pozitia orificiului in vana, este posibil sa se faca distinctia intre vanele cu orificiu fix VB 00, la care racordurile de presiune se afla in amonte de obturator si vanele cu orificiu variabil VB 10, unde racordurile de presiune sunt dincolo de obturator.

Datorita cantitatilor diferite masurate in cele doua cazuri, vanele VB 00 sunt deosebit de adecvate pentru efectuarea in mod rapid si precis a operatiunilor pe linie (masurare, reglare), pentru care sunt necesare doar o valoare fixa a Kv si o valore a Δp. Vanele VB 10 necesita, in schimb, o valoare a Δp si a un grafic al Kv atat pentru operatiunile pe linie, cat si pentru calculul preliminar al pozitiei corecte, dar permit o valoare buna a Δp chiar si pentru debite foarte mici.