Reductoare de presiune

Reductoarele de presiune sunt utilizate pe scara larga in instalatiile private pentru a separa instalatia de la reteaua publica de distributie, caracterizata de o presiune prea mare si variabila pentru o utilizare directa in instalatiile casnice.

Reductorul de presiune este de fapt in masura sa reduca si sa stabilizeze presiunea din aval chiar si in raport cu variatiile presiunii din amonte. IVAR propune doua tipuri de reductoare de presiune, diferite ca principiu de functionare.

Linia PRV este caracterizata de dispozitivele cu membrana, element extrem de sensibil si de reactiv. Functionarea acestora se bazeaza pe actiunea contrastanta a doua forte exercitate de un arc si, respectiv, de o diafragma pe o supapa de control compensata. De asemenea, reductoarele PRV sunt echipate cu un indicator al presiunii de iesire si un filtru care poate fi curatat fara a fi demontat. Disponibile in dimensiunile DN 15, 20, 25, 32 si 40, si in versiunea cu cuplaje.

In schimb, reductoarele liniei RDP sunt dispozitive cu element sensibil cu piston, caracterizat de robustete mare chiar si la presiuni ridicate.

Atât reductoarele PRV cât si RDP au scaun compensat, astfel incât presiunea la iesirea din reductor este stabilizata la valoarea setata, indiferent de valoarea presiunii in amonte.

PICV (Pressure Independent Control Valves, adica supape de control independente de presiunea diferentiala) sunt supape de echilibrare dinamica care, datorita unui dispozitiv cu membrana cu un arc de contrast, reusesc sa mentina debitul constant intr-un anumit interval de presiune diferentiala.

Aceste dispozitive sunt formate dintr-un corp de supapa la care se poate asocia o insertie la alegere, in functie de tipul de functionare si de conditiile de functionare necesare (debit, presiune diferentiala).